O nas

slika-oddelkaOddelek za slovenistiko je eden izmed oddelkov na Fakulteti za humanistične študije v Kopru. Deluje od študijskega leta 2004/05.

Študijski program na 1. stopnji usposablja študente za zaposlitev, kjer je potrebno znanje jezika, literature in medijev. Po opravljenem izobraževanju je diplomant sposoben opravljati delo urednika, lektorja, redaktorja. Na podiplomskem študiju 2. stopnje se diplomantje usposabljajo za poučevanje slovenskega jezika v osnovnih ali srednjih šolah, jezikovno svetovanje, delo v medijih, gledališču, knjižnici ali jezikovni šoli, kjer lahko poučujejo tudi slovenski jezik kot drugi ali tuji jezik, ali za samostojno raziskovalno delo. Na podiplomskem študiju tretje stopnje se izobrazijo za samostojno znanstveno-raziskovalno delo.

Poleg pedagoškega procesa organiziramo na Oddelku za slovenistiko tudi druženja na strokovnih ekskurzijah (npr. Od Vergerija do Trubarja, obiski narodnostnih skupnosti, ogledi bližnjih mest), terenske vaje (npr. srečanja z narečnimi govorci pri Dialektologiji), oglede gledaliških predstav in pogovore s pesniki in pisatelji ter predavanja gostujočih profesorjev.

Oddelek za slovenistiko ima 9 članov.

Izvajalci jezikoslovnih predmetov

izr. prof. dr. Jožica Škofic
doc. dr. Irina Makarova Tominec
doc. dr. Jana Volk
doc. dr. Ana Beguš
doc. dr. Klara Šumenjak
doc. dr. Vladka Tucovič

 

Izvajalci literarnovednih predmetov

prof. dr. Krištof Jacek Kozak
izr. prof. dr. Jonatan Vinkler
doc. dr. Marcello Potocco

 

 

Predstojnik Oddelka za slovenistiko: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.
Namestnica predstojnika: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.
Tajnica Oddelka: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

 

Tečaji slovenščine za tujce

 tecaji-slovenscine

Tečaji slovenščine kot tujega jezika so namenjeni različnim ciljnim skupinam tujcev, predvsem potomcem Slovencev po svetu ter Slovencem iz zamejstva. Med njimi so najbolj znani in uveljavljeni tradicionalni poletni tečaji slovenskega jezika »Halo, tukaj slovenski Mediteran!«, ki poleg intenzivnega jezikovnega tečaja obsegajo še strokovne ekskurzije, literarno, plesno, pevsko in gledališko delavnico ter srečanja s slovenskimi umetniki. 

Več ...

Lektoriranje

lektoriranje

Na Oddelku za slovenistiko UP FHŠ delujemo strokovno visoko usposobljeni slovenisti z večletnimi uredniškimi in lektorskimi izkušnjami. Svoje znanje in veščine, ki jih nenehno obnavljamo z raziskovanjem, objavljanjem strokovne literature, predvsem pa z rednim lektoriranjem sodobnih besedil, predajamo tudi bodočim lektorjem – študentom slovenistike.


Več ...

Tečaj pravopisa

tecaji-pravopisa

Na tečajih pravopisa se tečajniki pod vodstvom predavateljev z Oddelka za slovenistiko UP FHŠ seznanijo z najpogostejšimi vrstami napak v različnih vrstah besedil – npr. v uradnih dopisih, zapisnikih sestankov, poročilih o opravljenem delu, elektronskih sporočilih in podobno – in se pravopisnih pravil učijo na konkretnih primerih.

Več ...

Tečaj pravorečja

tecaj-pravorecja

Na tečajih pravorečja se pod vodstvom predavateljev z Oddelka za slovenistiko UP FHŠ tečajniki na primerih govora javnih govorcev seznanijo z najpogostejšimi napakami oziroma odstopanji od norme in se jih naučijo odpravljati. Na Primorskem so najbolj problematični npr. izgovorjava sredinskih glasov – ozkih in širokih e, o in polglasnika –, naglaševanje in intonacija.

Več ...