Literarni natečaj za pravljico o lipicancu

                logo2018-4                                               

 

Kosovelova knjižnica Sežana in Kobilarna Lipica razpisujeta prvi literarni natečaj za najlepšo pravljico o lipicancu.

Kobilarna Lipica je izvorna kobilarna lipicanske pasme konj, ene najstarejših kulturnih pasem konj na svetu, v kateri ima dom več kot 300 lipicancev. Bele lipicanske kobile in njihova temna žrebeta, eleganca najlepših žrebcev v predstavah Lipiške šole klasičnega jahanja in romantične vožnje s kočijo naj bodo navdih za najlepšo pravljico.

Na literarnem natečaju lahko sodelujejo avtorji, starejši od 18. let z eno še neobjavljeno pravljico v slovenskem jeziku v obsegu 1 tipkane strani oz. 1875 znakov.

Prispevke z naslovom PRAVLJICA O LIPICI zbiramo na elektronskem naslovu: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate. do  petka, 18. januarja 2019.

Izmed prispelih pravljic bo tričlanska komisija, v sestavi Petra Hlača (Kosovelova knjižnica Sežana), Tina Čič (Kobilarna Lipica) in Barbara Simonitti (Društvo slovenskih pisateljev, izbrala tri najboljše pravljice, ki bodo objavljene na spletnih straneh Kosovelove knjižnice Sežana in Kobilarne Lipica.

Avtorji bodo prejeli praktične nagrade (1. nagrada: Čudovit dan v Lipici za vso družino (družinska vstopnica za ogled kobilarne in predstave, družinski program s stikom s konjem, vožnja s kočijo (30 min)), 2. nagrada: Družinska vstopnica za ogled kobilarne in predstave ter vožnja s kočijo (30 min), 3. nagrada: Družinska vstopnica za ogled kobilarne in predstave). Prvonagrajena bo uporabljena pri uri pravljic v Kobilarni Lipica ob slovenskem kulturnem prazniku v februarju 2019 ter na uri pravljic v Kosovelovi knjižnici Sežana v maju 2019.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

O nas

4f5ce319 img 9446

Oddelek za slovenistiko je eden izmed oddelkov na Fakulteti za humanistične študije v Kopru. Deluje od študijskega leta 2004/05.

Poleg pedagoškega procesa organiziramo na Oddelku za slovenistiko tudi druženja na strokovnih ekskurzijah (npr. Od Vergerija do Trubarja, ogledi bližnjih mest, obiski narodnostnih skupnosti), terenske vaje (npr. srečanja z narečnimi govorci pri Dialektologiji), oglede gledaliških predstav in pogovore s pesniki in pisatelji ter predavanja gostujočih profesorjev.

Tečaji slovenščine za tujce

 tecaji-slovenscine

Tečaji slovenščine kot tujega jezika so namenjeni različnim ciljnim skupinam tujcev, predvsem potomcem Slovencev po svetu ter Slovencem iz zamejstva. Med njimi so najbolj znani in uveljavljeni tradicionalni poletni tečaji slovenskega jezika »Halo, tukaj slovenski Mediteran!«, ki poleg intenzivnega jezikovnega tečaja obsegajo še strokovne ekskurzije, literarno, plesno, pevsko in gledališko delavnico ter srečanja s slovenskimi umetniki. 

Več ...

Lektoriranje

lektoriranje

Na Oddelku za slovenistiko UP FHŠ delujemo strokovno visoko usposobljeni slovenisti z večletnimi uredniškimi in lektorskimi izkušnjami. Svoje znanje in veščine, ki jih nenehno obnavljamo z raziskovanjem, objavljanjem strokovne literature, predvsem pa z rednim lektoriranjem sodobnih besedil, predajamo tudi bodočim lektorjem – študentom slovenistike.


Več ...

Tečaj pravopisa

tecaji-pravopisa

Na tečajih pravopisa se tečajniki pod vodstvom predavateljev z Oddelka za slovenistiko UP FHŠ seznanijo z najpogostejšimi vrstami napak v različnih vrstah besedil – npr. v uradnih dopisih, zapisnikih sestankov, poročilih o opravljenem delu, elektronskih sporočilih in podobno – in se pravopisnih pravil učijo na konkretnih primerih.

Več ...

Tečaj pravorečja

tecaj-pravorecja

Na tečajih pravorečja se pod vodstvom predavateljev z Oddelka za slovenistiko UP FHŠ tečajniki na primerih govora javnih govorcev seznanijo z najpogostejšimi napakami oziroma odstopanji od norme in se jih naučijo odpravljati. Na Primorskem so najbolj problematični npr. izgovorjava sredinskih glasov – ozkih in širokih e, o in polglasnika –, naglaševanje in intonacija.

Več ...