Informativni dan za podiplomske študijske programe

FHSV četrtek, 21. junija 2018, ste ob 16. uri vabljeni na informativni dan za podiplomski študij na Fakulteti za humanistične študije UP, na katerem bomo predstavili magistrski in doktorski študijski program Slovenistika.  

Točka dialoga

Irina Točka dialogaDoc. dr. Irina Makarova Tominec razmišlja o življenju in delu v Sloveniji in v Rusiji. Pogovor je bil posnet za oddajo Točka dialoga na Radiu Koper. Vabljeni k poslušanju in branju. http://www.rtvslo.si/radiokoper/zgodbe/irina-makarova-tominec-preplet-slovenskega-slovanskega-in-italijanskega-sveta-na-primorskem-je-nekaj-unikatnega-prekrasnega/454374  

Uporniki, hudi farji in hudičevi soldatje

Jonatan upornikiPogovor o Turkih z izr. prof. dr. Jonatanom Vinklerjem, zasl. prof. dr. Nacetom Vojetom in prof. dr. Miranom Hladnikom, ki je bil predvajan 13. maja 2018 v oddaji Sledi časa, lahko poslušate tudi v spletnem arhivu RTV Slovenija. Vabljeni k poslušanju.  

Literarni večer s Petrom Svetino

SvetinaOddelek za slovenistiko  Fakultete za humanistične študije v sodelovanju s Pedagoško fakulteto  vljudno vabi na literarni večer z lanskim prejemnikom Levstikove nagrade in nagrade večernica Petrom Svetino, ki bo v sredo, 18. aprila 2018, ob 18. uri v Čitalnici Fulvia Tomizze. Z gostom se bo pogovarjala doc. dr. Vladka Tucovič.   Foto: Založba Miš

Nova poezija od Ankarana do Pirana

Nova poezijaOsrednja knjižnica Srečka Vilharja Koper v sodelovanju s Kulturnim klubom/Club culturale in Oddelkom za slovenistiko UP FHŠ prireja ob svetovnem dnevu poezije, v sredo, 21. marca 2018, otvoritev razstave Nova poezija od Ankarana do Pirana in literarno branje primorskih pesnic in pesnikov, ki so v zadnjem letu izdali svoje nove pesniške zbirke: Vesne Furlanič Valentinčič, Edelmana Jurinčiča, Gašperja Maleja, Andreja Medveda, Vanje Pegana, Marcella Potocca in Vesne Šare. Razstava bo na ogled do 6. 4. 2018.

Z učno igro do slovenščine

z učno igro do slovenščineV četrtek, 8. marca 2018, vas Oddelek za slovenistiko UP FHŠ v sodelovanju s Centrom za vseživljenjsko učenje UP PeF v okviru Alumni kluba UP PeF vabi na predstavitev knjige Z učno igro do učenja slovenščine avtorice Martine Šolc. Pogovor o usvajanju znanja slovenskega jezika v slovenskih vrtcih v zamejstvu bo z avtorico in njeno mentorico dr. Majo Kaučič Baša vodila dr. Vladka Tucovič. Prireditev bo ob 17.30 v Centru mladih Koper.   

Literarni večer z dr. Marcellom Potoccom

potocco-poznam-te-črne-stvariKosovelova knjižnica Sežana  vabi na literarni večer z dr. Marcellom Potoccom, ki bo v četrtek, 22. februarja 2018, ob 18. uri.  

Pomen Čeških bratov

Trubar Literature House logoV sredo, 21. februarja 2018, ste ob 19. uri vabljeni v Trubarjevo hišo literature na predavanje dr. Jonatana Vinklerja z naslovom Pomen Čeških bratov.  

Vpis na študij Slovenistike

fhš logoSpoštovani študentje, na povezavi si lahko ogledate datume, na katere morate biti pozorni ob vpisu na študijski program Slovenistika, postopek vpisa in pogoje za vpis na študij na Oddelku za slovenistiko UP FHŠ ter predmetnik.  

Informativni dnevi 2018

FHSVabljeni na Informativne dneve 2018 Fakultete za humanistične študije, ki bodo v petek, 9. februarja 2018, ob 10. in 15. uri ter v soboto, 10. februarja 2017, ob 10. uri.Bodoči predavatelji in študentje višjih letnikov vam bomo predstavili študijski program Slovenistika, posebnosti in prednosti našega študija ter vam razkazali predavalnice, knjižnico in družabne prostore, kjer boste preživljali svoj študijski čas.V petek bo organiziran brezplačni avtobusni prevoz na relaciji Murska Sobota–Maribor–Celje–Ljubljana–Postojna–Koper–Izola–Portorož in v povratni...

O nas

4f5ce319 img 9446

Oddelek za slovenistiko je eden izmed oddelkov na Fakulteti za humanistične študije v Kopru. Deluje od študijskega leta 2004/05.

Poleg pedagoškega procesa organiziramo na Oddelku za slovenistiko tudi druženja na strokovnih ekskurzijah (npr. Od Vergerija do Trubarja, ogledi bližnjih mest, obiski narodnostnih skupnosti), terenske vaje (npr. srečanja z narečnimi govorci pri Dialektologiji), oglede gledaliških predstav in pogovore s pesniki in pisatelji ter predavanja gostujočih profesorjev.

Tečaji slovenščine za tujce

 tecaji-slovenscine

Tečaji slovenščine kot tujega jezika so namenjeni različnim ciljnim skupinam tujcev, predvsem potomcem Slovencev po svetu ter Slovencem iz zamejstva. Med njimi so najbolj znani in uveljavljeni tradicionalni poletni tečaji slovenskega jezika »Halo, tukaj slovenski Mediteran!«, ki poleg intenzivnega jezikovnega tečaja obsegajo še strokovne ekskurzije, literarno, plesno, pevsko in gledališko delavnico ter srečanja s slovenskimi umetniki. 

Več ...

Lektoriranje

lektoriranje

Na Oddelku za slovenistiko UP FHŠ delujemo strokovno visoko usposobljeni slovenisti z večletnimi uredniškimi in lektorskimi izkušnjami. Svoje znanje in veščine, ki jih nenehno obnavljamo z raziskovanjem, objavljanjem strokovne literature, predvsem pa z rednim lektoriranjem sodobnih besedil, predajamo tudi bodočim lektorjem – študentom slovenistike.


Več ...

Tečaj pravopisa

tecaji-pravopisa

Na tečajih pravopisa se tečajniki pod vodstvom predavateljev z Oddelka za slovenistiko UP FHŠ seznanijo z najpogostejšimi vrstami napak v različnih vrstah besedil – npr. v uradnih dopisih, zapisnikih sestankov, poročilih o opravljenem delu, elektronskih sporočilih in podobno – in se pravopisnih pravil učijo na konkretnih primerih.

Več ...

Tečaj pravorečja

tecaj-pravorecja

Na tečajih pravorečja se pod vodstvom predavateljev z Oddelka za slovenistiko UP FHŠ tečajniki na primerih govora javnih govorcev seznanijo z najpogostejšimi napakami oziroma odstopanji od norme in se jih naučijo odpravljati. Na Primorskem so najbolj problematični npr. izgovorjava sredinskih glasov – ozkih in širokih e, o in polglasnika –, naglaševanje in intonacija.

Več ...