NOVO! Angleščina-slovenščina (medkulturno jezikovno posredovanje)

slovenistika-3-stopnja V ŠTUDIJSKEM LETU 2020/2021 na Fakulteti za humanistične študije odpiramo novo smer ANGLEŠČINA – SLOVENŠČINA v okviru programa Medkulturnega jezikovnega posredovanja.   Te zanimajo jeziki? Prevajanje? Poučevanje ali delo v kreativnih industrijah?  Nova smer ANGLEŠČINA-SLOVENŠČINA na Fakulteti za humanistične študije v Kopru omogoča študij angleškega in slovenskega jezika s književnostmi, zraven pa še učenje dodatnega tujega jezika, pridobivanje veščin tehničnega oblikovanja tiskovin, novinarskega in drugih vrst pisanja, lektoriranja in usposobljenosti za poučevanje angleščine in...

Literarni natečaj za pravljico o lipicancu

logo2018-4                                                                  Kosovelova knjižnica Sežana in Kobilarna Lipica razpisujeta prvi literarni natečaj za najlepšo pravljico o lipicancu. Kobilarna Lipica je izvorna kobilarna lipicanske pasme konj, ene najstarejših kulturnih pasem konj na svetu, v kateri ima dom več kot 300 lipicancev. Bele lipicanske kobile in njihova temna žrebeta, eleganca najlepših žrebcev v predstavah Lipiške...

Pogovor z Aksinjo Kermauner

aksinja-kermauner-980x551Kulturni klub, Pedagoška fakulteta in Fakulteta za humanistične študije Univerze na Primorskem ter Osrednja knjižnica Srečka Vilharja Koper vas v sredo, 5. decembra 2018, ob 18. uri vljudno vabijo v Čitalnico Fulvia Tomizze (Čevljarska 22) na srečanje s pisateljico, univerzitetno profesorico in predsednico Društva slovenskih pisateljev dr. Aksinjo Kermauner. Z gostjo se bo pogovarjala dr. Vladka Tucovič Sturman. Pisateljica in strokovnjakinja za delo s slepimi in slabovidnimi Aksinja Kermauner, ki je tudi profesorica na koprski Pedagoški fakulteti Univerze na Primorskem, je...

Spominski večer, posvečen Cirilu Zlobcu

Ciril Zlobec2V četrtek, 30. avgusta 2018, vas ob 18. uri vabimo v čitalnico Kosovelove knjižnice v Sežani na spominski večer, posvečen Cirilu Zlobcu. Zlobčevo poezijo bodo prebirali primorski književniki, na voljo pa bodo tudi avtorjeve knjige.    

Informativni dan za podiplomske študijske programe

FHSV petek, 24. avgusta 2018, bo ob 16. uri na Fakulteti za humanistične študije Univerze na Primorskem potekal Informativni dan za podiplomske študijske programe. Predstavljeni bodo magistrski in doktorski študijski programi FHŠ ter skupni univerzitetni študijski programi. Vabljeni na predstavitev drugostopenjskega pedagoškega študijskega programa Slovenistika in doktorskega študijskega programa Slovenistika.  

Informativni dan za podiplomske študijske programe

FHSV četrtek, 21. junija 2018, ste ob 16. uri vabljeni na informativni dan za podiplomski študij na Fakulteti za humanistične študije UP, na katerem bomo predstavili magistrski in doktorski študijski program Slovenistika.  

Točka dialoga

Irina Točka dialogaDoc. dr. Irina Makarova Tominec razmišlja o življenju in delu v Sloveniji in v Rusiji. Pogovor je bil posnet za oddajo Točka dialoga na Radiu Koper. Vabljeni k poslušanju in branju. http://www.rtvslo.si/radiokoper/zgodbe/irina-makarova-tominec-preplet-slovenskega-slovanskega-in-italijanskega-sveta-na-primorskem-je-nekaj-unikatnega-prekrasnega/454374  

Uporniki, hudi farji in hudičevi soldatje

Jonatan upornikiPogovor o Turkih z izr. prof. dr. Jonatanom Vinklerjem, zasl. prof. dr. Nacetom Vojetom in prof. dr. Miranom Hladnikom, ki je bil predvajan 13. maja 2018 v oddaji Sledi časa, lahko poslušate tudi v spletnem arhivu RTV Slovenija. Vabljeni k poslušanju.  

Literarni večer s Petrom Svetino

SvetinaOddelek za slovenistiko  Fakultete za humanistične študije v sodelovanju s Pedagoško fakulteto  vljudno vabi na literarni večer z lanskim prejemnikom Levstikove nagrade in nagrade večernica Petrom Svetino, ki bo v sredo, 18. aprila 2018, ob 18. uri v Čitalnici Fulvia Tomizze. Z gostom se bo pogovarjala doc. dr. Vladka Tucovič.   Foto: Založba Miš

Nova poezija od Ankarana do Pirana

Nova poezijaOsrednja knjižnica Srečka Vilharja Koper v sodelovanju s Kulturnim klubom/Club culturale in Oddelkom za slovenistiko UP FHŠ prireja ob svetovnem dnevu poezije, v sredo, 21. marca 2018, otvoritev razstave Nova poezija od Ankarana do Pirana in literarno branje primorskih pesnic in pesnikov, ki so v zadnjem letu izdali svoje nove pesniške zbirke: Vesne Furlanič Valentinčič, Edelmana Jurinčiča, Gašperja Maleja, Andreja Medveda, Vanje Pegana, Marcella Potocca in Vesne Šare. Razstava bo na ogled do 6. 4. 2018.

O nas

4f5ce319 img 9446

Oddelek za slovenistiko je eden izmed oddelkov na Fakulteti za humanistične študije v Kopru. Deluje od študijskega leta 2004/05.

Poleg pedagoškega procesa organiziramo na Oddelku za slovenistiko tudi druženja na strokovnih ekskurzijah (npr. Od Vergerija do Trubarja, ogledi bližnjih mest, obiski narodnostnih skupnosti), terenske vaje (npr. srečanja z narečnimi govorci pri Dialektologiji), oglede gledaliških predstav in pogovore s pesniki in pisatelji ter predavanja gostujočih profesorjev.

Tečaji slovenščine za tujce

 tecaji-slovenscine

Tečaji slovenščine kot tujega jezika so namenjeni različnim ciljnim skupinam tujcev, predvsem potomcem Slovencev po svetu ter Slovencem iz zamejstva. Med njimi so najbolj znani in uveljavljeni tradicionalni poletni tečaji slovenskega jezika »Halo, tukaj slovenski Mediteran!«, ki poleg intenzivnega jezikovnega tečaja obsegajo še strokovne ekskurzije, literarno, plesno, pevsko in gledališko delavnico ter srečanja s slovenskimi umetniki. 

Več ...

Lektoriranje

lektoriranje

Na Oddelku za slovenistiko UP FHŠ delujemo strokovno visoko usposobljeni slovenisti z večletnimi uredniškimi in lektorskimi izkušnjami. Svoje znanje in veščine, ki jih nenehno obnavljamo z raziskovanjem, objavljanjem strokovne literature, predvsem pa z rednim lektoriranjem sodobnih besedil, predajamo tudi bodočim lektorjem – študentom slovenistike.


Več ...

Tečaj pravopisa

tecaji-pravopisa

Na tečajih pravopisa se tečajniki pod vodstvom predavateljev z Oddelka za slovenistiko UP FHŠ seznanijo z najpogostejšimi vrstami napak v različnih vrstah besedil – npr. v uradnih dopisih, zapisnikih sestankov, poročilih o opravljenem delu, elektronskih sporočilih in podobno – in se pravopisnih pravil učijo na konkretnih primerih.

Več ...

Tečaj pravorečja

tecaj-pravorecja

Na tečajih pravorečja se pod vodstvom predavateljev z Oddelka za slovenistiko UP FHŠ tečajniki na primerih govora javnih govorcev seznanijo z najpogostejšimi napakami oziroma odstopanji od norme in se jih naučijo odpravljati. Na Primorskem so najbolj problematični npr. izgovorjava sredinskih glasov – ozkih in širokih e, o in polglasnika –, naglaševanje in intonacija.

Več ...